tiistai 4. maaliskuuta 2014

Samppanjatasting Champagne bar Santéssa

Mä rakastan kuohuviinejä ja samppanjoita. Kiinnostus niihin on tässä vuosien varrella kasvanut ja aina tekee mieli testata jotain uutta. Kävin tuossa helmikuun puolella samppanjatastingissa eli maistelussa täällä Tampereella Champagne bar Santéssa.
Santé on aivan ihana pieni ja tunnelmallinen baari Hatanpään valtatiellä.
Saavuimme paikalle ja siellä meitä vastassa oli paikan omistajatar , hurmaava Tuula, joka ohjasi meidät ikkunapöytään. Pöytään oli katettu neljä samppanjalasia. Tulisimme siis maistelemaan neljää eri rypälettä.
Santén sommelier eli viinien tuntija kertoi meille aluksi hieman perusjuttuja siitä miten samppanjaa valmistetaan.
Saimme esittää myös kysymyksiä ja hän vastaili niihin todella asiantuntevasti.
Sitten alkoi maistelu. Nam nam!  Ensimmäinen rypäle oli Chardonnayta, toinen Pinot Noiria, kolmas Pinot Meunieriä ja neljäs oli sekoitus Chardonnayta, Petit Meunieriä, Pinot Blancia, Petit Meslieriä, Pinot Noiria , Fromenteauta ja Arbannea.
Minulle ennestään tuttuja rypäleitä olivat nuo viisi ensimmäistä, mutta Fromentau ja Arbanne olivat uusia tuttavuuksia.
Tämä neljäs samppanja Le 7 oli muita harvinaisempi  ja sitä ei esim. Alkosta saa.
Ja olihan se kyllä maultaankin näistä paras.
Noin kun neljää eri rypälettä maisteli peräkkäin niin kyllä niiden eron huomasi. Ennen sitä ajatteli, että kaikkihan ne samalle maistuu, kaikissa on kuplia. Mutta nyt kun pääsi oikeasti vertailemaan mm. värejä, hapokkutta , kuplia, niin eroja löytyi. Tastingin jälkeen tilasimme vielä tuota Le 7 Extra Brut-samppanjaa ja Pinot Noir rypäleestä Inflorecence Val Vilaine Brut-samppanjaa.
Ja talo tarjosi maukkaat Runebergin tortut. Samppanjat sopi täydellisesti tortun kanssa. :)
Oli todella kiva aloittaa maistelu näin perusteista ja seuraavan kerran voi siirtyä maistelemaan vaikka erilaisia tarhasamppanjoita tai vaikka Krugin samppanjoita.

Tässä kaikki nuo samppanjat mitä maisteltiin ja kartta Champagnen alueesta. Toivottavasti saatte jotain selvää.

Voin suositella näitä kaikkia neljää samppanjaa.
Ja voin suositella Santé tastingeja. Varmasti menen uudestaan. Ja kannattaa pistäytyä Santéseen ylipäätään. :)
Seuraava tasting on 1.4 ja silloin pääsisi nauttimaan  Krug - samppanjasta.
Paikalla on Timo Koivunen Moët&Hennessylta , joten varmasti tulee kaikki mahdollinen tieto juuri Krugista ja  samppanjasta yleensä.
En tiedä onko paikkoja enää vaan jäljellä.

Käykää tsekkaamassa http://champagnebarsante.fi/
Tekisi mieli kyllä osallistua. :)

Ja kannattaa hankkia Essi Avellanin kirja Matka Champagneen.
http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513155957

Eikun rohkeasti vaan maistelemaan.

-Johanna





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti