sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Hampurin Lehtikaali-festivaalit eli Helbing-Grünkohl-Festival

Olin työreissulla Finnstar-aluksella, jossa oli Kristina Cruisesin järjestämä risteily ja kohteena oli Travemünde ja Hampuri, Saksassa. Muuten olimme merellä, mutta yhtenä päivänä oli reissu Hampuriin ja päivä huipentui Lehtikaali-festivaaleihin.
En ihan tiedä näiden festareiden historiaa, mutta niitä on jo jonkin aikaa vietetty Hampurissa ja ovat hirveä suositut.
Eli tiivistettynä yhtenä iltana Hampurin satamaan upeaan vanhaan rakennukseen kerääntyy monta sataa ihmistä syömään erilaisia makkaroita ja lehtikaalia. Hintaan kuuluu olutta, viiniä ja paikallista Helbing-Kümmel snapseja niin paljon kuin vaan jaksaa juoda eli huh!





Illan menu:
  • Lehtikaalia ja kaurahiutaleita
  • Lehtikaalia ja rusinoita
  • Kassleria
  • Possua
  • Ryynimakkaraa
  • "Kaalimakkaraa"
  • Röstiperunaa
  • Keitettyjä perunoita
  • Marjakiisseliä ja kermaa
  • Mannavanukasta 

Lehtikaali oli paistettu uunissa isoissa uunivuoissa ja sinne oli laitettu sekaan kaurahiutaleita ja rusinoita.
Kaali oli mennyt aika mössöksi, mutta maku oli ihan hyvä.

Söin possua ja se oli oikein mehevää.
Ja mikä tahansa makkara Saksassa on huippu ja ei maku pettänyt tälläkään kertaa. Maistoin ryynimakkaraa.
Tosin Kivikylän ryynäri on edelleen parasta mitä olen syönyt.




Jälkkärinä oli perus marjakiisseliä ja kermaa ja  oikein suunmukaista mannavanukasta , joka maistui oikeastaan enemmän toffeevanukkaalle.


Lehtikaalia oli käytetty myös koristeluissa. Pitkille pöydille oli kauniisti tehty asetelmia kaalista, kukista ja omenoista. Pakkohan siitä oli hieman maistaa koristeestakin lehtikaalia  ja hyvää se oli raakanakin.











Mahan sai täyteen ruuasta ja juomasta, sitä oli enemmän kuin riittävästi. Musiikki soi ja ihmiset viihtyivät.
Kiitoksia seurasta Kristina Cruisesin mukavalle matkaporukalle!

-Johanna









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti