tiistai 22. huhtikuuta 2014

Revittyä lammasta ja muita pääsiäisherkkuja

PÄÄSIÄISMENU 2014


  • Revittyä lammasta
  • Hirvenlihakebakot
  • Tsatsikia
  • Rosmariiniperunoita
  • Uunijuureksia
  • Vihersalaattia
  • Mangojuustokakkua
  • Äidin tekemää rahkapiirakkaa



Pulled lammas - revittyä lammasta (ohje Annalta http://ruokasurffausta.blogspot.fi/)

2kg luuton lampaanpaisti (itse käytin pakasteesta)

Marinadi:
2 dl oliiviöljyä
0,5 dl sitruunanmehua
2 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua minttua
3 yksikyntistävalkosipulia raastettuna
1 rkl suolaa
reilusti mustaapippuria myllystä

Uunivuokaan:
4 isoa sipulia
4 dl vettä


Liemi:
vuoan pohjalta liemi, sipulit ja omenat
7 dl vettä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
2 tl kuivattua minttua
2 rkl hunajaa
3-4 rkl kanafondia
1 tl inkivääritahnaa
mustaapippuria myllystä

Mikäli lampaassa on paksu rasvakerros päällä voit leikata sen pois veitsellä. Mä poistin kaikki rasvan ja vähänkin vaaleat kohdat. Mä en siedä rasvaa missään lihassa.
Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
Kaada marinadi isoon muovipussiin , itse käytin paistipussia ja pyörittele lammasta marinadissa.
Hiero marinadia lampaan pintaan.
Anna lampaan olla jääkaapissa tiiviisti suljetussa pussissa marinadissa 24-48h. Itse pidin yli 48h.

Paista lammasta ilman foliota 175 asteisessa uunissa tunnin.
Laske lämpötila 130 asteeseen ja peitä vuoka foliolla. Anna lampaan kypsyä hiljalleen vielä n. 6h uunissa.
Kurkkaa välillä aina folion sisälle ja lisää tarvittaessa vettä.
Kun lammas on ollut seitsemisen tuntia uunissa ota se pois ja lihan vielä ollessa kuumaa ota liha toiseen vuokaan ja kahdella haarukalla riivi lihaa säikeiden mukaisesti .


Seuraavana päivänä valmista seuraavaksi liemi.

Kaada vuoan pohjalle jäänyt liemi ja sipulilävikön läpi. Paina lusikalla tiiviisti lävikköä vasten jotta saat mahdollisimman paljon makua mukaan.
Laita liemi jääkaappiin kylmettymään hetkeksi, jotta saat kuorittua helposti pinnalle nousevan rasvan pois.
Kun olet tehnyt tuon kaada liemi kattilaan. Lisää sekaan vesi ja kaikki muut aineet.
Anna kiehua hetken ja maistele välillä. Lisää tarvittaessa mausteita, jotta maku sopii omaan suuhun.

Ennen kun tarjoilet lihan, kaada liha ja neste uunivuokaan. Kuumenna 225 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia jotta liha mehustuu ja ehtii imemään liemen ihania makuja itseensä.

Ripottele pinnalle tuoretta lehtipersiljaa

Hirvenlihakebakot

500g hirven jauhelihaa
sipulikeittopussi
1 dl korppujauhoja
1 dl vettä
kananmuna
mausteita

Sekoita sipulikeittopussi, korppujauhot ja vesi. Anna seoksen turvota hetki.
Lisää joukkoon jauheliha ja kanamuna ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Muotoile kebakot grullivartaan ympärille.
Paista 200 asteessa n. 30min


Tsatsiki 

6 dl kreikkalaista jogurttia
20 cm pala kurkkua
4 tl sitruunanmehua
2 valkosipulin kynsi raastettuna tai enemmän, jos haluat
1 tl kuivattua minttua
1 tl oragenoa
ripaus suolaa ja pippuria

Laita jogurtti valumaan suodatinpussiin, ylimääräinen neste valuu näin pois.
Raasta kurkku ja laita raaste valumaan myös suodatinpussin sisään.
Anna jogurtin ja kurkkujen valua hetken aikaa, raasta sillä välin valkosipulinkynnet
Sekoita jogurtti ja kurkut , lisää joukkoon valkosipuli ja mausteet.
Laita maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi, itsellä maustui yön yli.

Rosmariiniperunat
2 kg perunoita
oliiviöljyä
kuivattua rosmariinia
suolaa

Pese perunat hyvin ja leikkaa ne venemallisiksi. Pyörittele ne oliiviöljyssä ja mausteissa.
Paista 220asteessa reilu 30min

Uunijuurekset tulivat tällä kertaa pakkasesta. Vähän tuuneilin niitä mausteilla ja hunajalla.

Mangojuustokakku

Pohja:
200 g digestivekeksejä
75 g voita

Täyte:
6 kpl liivatelehteä
300 g mascarpone-juustoa
2 rkl kiehuvaa vettä
1 tl vaniljasokeria
1-1 1/2dl sokeria
2 1/2 rkl sitruunamehua
2-3 dl kuohukermaa
1 prk mangoa säilykkeenä

Kuorrute:
2 dl mangososetta (esim piltti tms)
2 kpl liivatelehteä
2 rkl vettä/säilykemangon lientä

Murenna keksit muruiksi kaulimella tai tehosekottimessa. Nypi voi joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele keksimuruseos pohjalle. 
Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 5 minuuttia. 
Valuta säilykemangot ja sekoita ne sauvasekoittimella soseeksi. 
Sekoita sokerit ja sitruunamehu tuorejuustoon. 
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. 
Sulata liivate kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää liivate ohkaisena nauhana tuorejuuston joukkoon, koko ajan sekoittaen. Lisää mangosose.
Lisää kermavaahto mukaan varovasti käännellen tasaiseksi seokseksi. 
Kaada täyte nopeasti pohjan päälle. Tasoita pintaa tarvittaessa. 
Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai itsellä oli yön yli.

Jos kakku oli jääkaapissasi yön yli tee kuorrute vasta noin puoli tuntia ennen kuin tarjoilet sen.
Laita liivate kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna 2 rkl vettä tai säilykemangon lientä kiehuvaksi. Sulata liivatteet veteen ja lisää mangosose, sekoita tasaiseksi. Kaada kakun päälle ja nosta kylmään hyytymään puoleksi tunniksi.
Pyöräytä varovasti veitsellä kakun ympäri että reuna irtoaa ja irrota vuoka.

Koristele haluammallasi tavalla. Tämä resepti on ihnanan Kinuskikissan. http://www.kinuskikissa.fi/



Lampaan kanssa juodaan tietenkin punaviiniä ja suositeltu rypäle on Shiraz. Meidän valinta oli Etelä-Afrikkailaisen  KWV:n maukas ja voimakas viini Shiraz vuodelta 2012.

Nyt parin päivän pääsiäiskokkailujen jälkeen istun soffalle ja juon pari lasia Henkelin Brut Vintage 2011 kuohuviiniä ja otan vielä palan juustokakkua.

-Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti