perjantai 18. huhtikuuta 2014

Ei ollenkaan pitkä perjantai

Pitkäperjantai vapaana ja mitähän tekemistä sitä keksisi, kun ei voi vielä oikein pääsiäisruokiakaan alkaa valmistelemaan (paitsi lampaan laitoin marinaadiin). Tietenkin leivotaan, pitäähän tälle illalle saada jotain herkkuja ja vielä huomisellekkin. Eli pullataikina nousemaan! Mutta ou nou, ei ole kardemummaa!! No ei haittaa,tehdään ilman ja vähän tuunataan perus korvapuustireseptiä.


Vaalenpunaiset valkosuklaa-korvapuustit

 Taikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai  voit korvata tuorehiivan kahdella pussilla (à 11 g) kuivahiivaa. Lämmitä maito silloin 42-asteiseksi, eli reilusti kädenlämpöiseksi.
1 muna
punaista jauhemaista elintarvikeväriä
2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
13–15 dl vehnäjauhoja
150–200 g voita tai margariinia
ja toisiaan sitä kardemummaa voi laittaa joukkoon 1 rkl, jos sitä kaapissa on

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 °C) mikrossa tai liedellä. Lisää murennettu hiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Lisää elintarvikeväriä varovasti haluamasi määrä. Sekoita.
Aloita jauhojen lisääminen aluksi voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, jatka alustamista rauhallisemmin käsin. Lisää jauhoja vähitellen, jotta et tee vahingossa liian kovaa taikinaa.
Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa.
Laita taikina liinalla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan 1/2 tunniksi.

Täyte:
100 g pehmeää voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 rkl kanelia
valkosuklaata raastettuna

Voiteluun ja koristeluun:
1 muna
stösseleitä

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahtia. Kauli taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi noin sentin paksuisiksi levyiksi.
Levitä taikinalevyjen pinnalle rasva, sokeri,kaneli ja valkosuklaa tasaisesti. Kääri levyt tiukaksi rullaksi leveästä reunasta alkaen. Käännä sauma alle. Leikkaa rullat kolmionmuotoisiksi paloiksi terävällä veitsellä (pienissä puusteissa kolmion kärki on noin 2 cm, pohja 4–5 cm).
Nosta palat vuokiin. 
Kohota puustit liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele pullien pinta munalla ja ripota päälle strösseleitä.
Paista isoja puusteja 10–15 minuuttia 200 asteessa, pieniä noin 20 minuuttia 225 asteessa.

Kylmää maitoa ja avot!

-Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti