maanantai 13. huhtikuuta 2015

Saksa ja sen herkut

Olin Saksassa tangokiertueella yhdessä Jouni Kerosen ja haitaristi Samuli Jokisen kanssa. Meillä on tangoryhmä nimeltään Tango Primo ja esitimme suomaisia tangoja ympäri Saksaa.
Tietenkin reissussa aina mielellään maistelee paikallisia herkkuja ja makuja. Niin tälläkin kertaa.
Jo etukäteen olin päättänyt maistaa prezeleitä eli rinkeleitä ja bratwurstia.

Ensimmäisenä iltana olimme  Dusseldorfissa ja huomaattiin, että Saksassa on aikas paljon Dönerkebab-paikkoja ja päätimme heti käydä testaamassa. Neljällä eurolla sain valtavat kebabin. Huh!


Myös bratwurstit kyllä tulivat tutuiksi. Söin pariinkin kertaa currywurstia vähän eri mudoissa. Currywurstissa on vaan se ongelma, että kädet tuoksuu currylle pitkän aikaa, vaikka ne pesisi moneen kertaan.
Ja se ei ole hyvä juttu se.


Olutmakkara röstiperunalla oli aivan mahtavaa. Rasvaa niin että oksat pois.


Ja voi että niitä rinkeleitä eli prezeleitä.! Niitä oli jos jonkinlaista sorttia, mutta parasta se on ihan voin kanssa nautittuna.Aina, jos aamiaisella oli prezeliä, sellaisen söin.Lyypekki on tunnettu marsipaanistaan ja kävimme aivan hurmaavassa marsipaanikaupassa, josta oli pakko ostaa tuliaisia Suomeen. Marsipaania oli jos jonkinmoisessa muodossa. Liikeessä oli myös ihana kahvila, jossa oli upeita kakkuja.
Jokaisen keikan jälkeen kävimme syömässä konserttien järjestäjien kanssa.
Mieleenpainuvin illallinen oli Hampurissa , jossa kävimme satamassa syömässä portugalilaisessa ravintolassa. Näitä portugalilaisia ravintoloita siellä satamassa on enemmän kuin yksi.
Mä tilasin grillattuja lampaankyljyksiä ja herranjestas ne oli hyviä. Lautasella oli myös paljon salaattia, riisiä ja sipsejä. Keskityin syömään lihaa. Se oli niiiin suussa sulavaa.


Ruuan jälkeen saimme jälkkärisnapsiksi portugalilaista tulivettä eli todella vahvaa viinaa.Mä tein sen virheen, että maistoin ensiksi ihan vähän...juu, en pystynyt juomaan...olisi pitänyt ottaa vaan pohjanmaan kautta.

Koska mä en juo olutta, niin join ruuan kanssa joko vettä tai viiniä ja mun suosikiksi nousi Pinot Grigio rypäleestä valmistettu valkoviini. Otin sitä aina kun vaan listalla oli. Tietenkin , kun Saksassa olimme, Riesling-rypäle on se ainoa oikea ja ennen kotimatkaa lentokentällä vielä otin jäähyväisviininä Rieslingiä.
Syyskuussa palaamme Saksaan ja silloin mulla on tavoitteena maistaa knödelniä. Wikipedia kertoo knödelnistä näin: Knödeln on keitetty taikinamöykky , joka voidaan tehdä perunasta, korppujauhoista tai vehnäjahoista ja munista ja maidosta. Niitä syödään usein keitossa tai liharuoan lisäkkeinä. Itä- ja Pohjois-Saksassa tehdään myös lihatäytteisiä knödeleitä.
Ja mähän rakastan esim.pelmeneitä, joten nämä on varmaankin hieman samanmoisia herkkupaloja.

Kaiken kaikkiaan saimme eriitäin hyvää ruokaa ja juomaa Saksassa, ihan kahveista lähtien.


Namnamnam. En malta odottaa seuraavaa reissua. Ja saimme niin paljon lahjaksi suklaata ja marsipaania, että napa ruskaa. Oli pääsiäismunia,pääsiäispupuja, luomusuklaata, ainoo mitkä jää syömättä on kirsikkaliköörisuklaat.Aiiikas tujuja! Mutta ihania ihmisiä nuo saksalaiset, kun pitävät mun linjoista huolta.


-Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti